Darmgezondheid is tegenwoordig niet alleen in voedingskundige kringen een populaire trend, maar ook in de algemene productie van voedingsmiddelen en dranken. Dit komt voort uit een toenemend bewustzijn over de gevolgen van voeding voor de volksgezondheid, en met name uit de duizelingwekkende reeks gezondheidsvoordelen die het resultaat kunnen zijn van het bevorderen van darmvriendelijke voeding.
Er zitten goede kanten en slechte kanten aan het verhaal. Aan de slechte kant vinden we het trio gebruikelijke verdachten: suiker, zout en vet. Aan de goede kant zijn de verdedigers van darmgezondheid de zogenaamde ‘biotica’, pre- en pro-biotische ingrediënten die een gezond darmbioom bevorderen en reguleren. Dit is te vergelijken met het fijn afgesteld, schoon en probleemloos houden van de motor van het lichaam (en hoe het met name brandstof verbruikt).
Deze vitale puzzelstukken voor gezonde darmregulering omvatten voedingsvezels zoals GOFOS, het plantaardige voedingsadditief bestaande uit fructo-oligosacchariden (FOS) dat Norkem levert als superieur alternatief voor inuline.
In de afgelopen vijf jaar hebben we gezien dat de vraag naar GOFOS is gestegen in lijn met de darmgezondheidstrend, omdat het een zoet (50% de zoetheid van natuurlijke suiker), nul-calorie, pre-biotisch alternatief voor natuurlijke suiker biedt. Het kan worden gebruikt in energierepen, bakkerijproducten, granen, chocolade en zuivel- en niet-zuivelproducten, en levert het dubbele voordeel van het verminderen van het conventionele suikergehalte en het verhogen van de voedingsvezelsinname - een verandering in eetgewoonten die wordt geassocieerd met een lager risico op hartziekten, beroerte, type 2 diabetes en darmkanker, naast vele andere voordelen.
Dit zijn uitstekende redenen voor voedselproducenten om interesse te tonen in GOFOS en andere biotica. Maar de dreiging van een ander overredingsinstrument doemt nog steeds op boven de industrie: de uitbreiding van de suikerbelasting.
In zijn huidige vorm is de suikerbelasting een heffing die uitsluitend op de drankenindustrie is gericht, voor producten die toegevoegde suiker bevatten. Er is echter steeds aangedrongen op uitbreiding van deze richtlijn tot de levensmiddelenproducenten. In een recent rapport van de Universiteit van Reading wordt gesteld dat vrijwillige maatregelen van voedselproducenten, zoals het duidelijk aanbrengen van voedingswaarde-informatie op verpakkingen, er niet in zijn geslaagd om de consumptiepatronen voldoende te verschuiven om de fabrikanten ervan te overtuigen de hoeveelheid suiker en zout in verwerkte levensmiddelen aanzienlijk te verminderen. Op basis van het voorbeeld van de drankenindustrie zou een uitbreiding van de suikerbelasting precies dat doen.
Maar wat de voedselproducenten heel goed weten, is dat het grote publiek niet zal tolereren dat hun levensmiddelen anders smaken (en nog erger: slechter smaken), alleen maar omdat het gezond is voor hen. Kortom, mensen verwachten dat hun zoete levensmiddelen zoet zijn. Daarom bieden GOFOS en vergelijkbare complexe vezels die zijn gemaakt van fructosemoleculen zo'n enorme kans. Ze lossen drie problemen in één keer op: minder suiker, meer vezels en ze smaken nog steeds goed.
Wanneer deze boodschap doordringt tot de beleidsmakers, is het absoluut slechts een kwestie van tijd voordat de suikerbelasting wordt uitgebreid tot levensmiddelen. Het zal niet alleen een stok zijn om de producenten ertoe te bewegen het suikergehalte te verlagen, maar het zal ook dienen als een wortel om over te stappen op pre-biotische alternatieven die bovendien andere gezondheidsdoelstellingen opleveren.
In de tussentijd blijven we hier bij Norkem actief mogelijkheden onderzoeken om andere pre-, pro- en post-biotische producten aan ons assortiment toe te voegen, zodat we effectief kunnen voldoen aan de vraag waarvan we verwachten dat die de komende jaren sterk zal groeien.
Als u meer wilt weten over GOFOS of ons bloeiende biotische assortiment, kunt u contact opnemen met ons Food & Drink-verkoopteam.