norkem - Your first link in the chemical chain

12.09.2024

Mierenzuur: De chemische stof die de 'werkmier' van de natuur is >

De naam mierenzuur heeft iets wonderbaarlijks passends. Het komt van het Latijnse woord voor mier, nadat de 17e-eeuwse naturalist John Ray de verbinding 'ontdekte' toen hij onderzocht waarom mierenbeten zo pijnlijk waren.

Maar sinds het voor het eerst werd geïsoleerd, is mierenzuur een echte werker onder de industriële chemicaliën. Mierenzuur onderscheidt zich in de landbouw, de textielproductie, de farmaceutische industrie en de algemene chemische verwerking als een van de meest veelzijdige en hardwerkende stoffen die er zijn, met een wereldwijde productie van 870 kiloton per jaar, een hoeveelheid die nog steeds toeneemt.

Bij Norkem hebben we ook gemerkt dat de vraag van klanten over de hele wereld gestaag toeneemt. De sterke verkoop van zuiver mierenzuur, evenals de bijbehorende verbindingen calciumformiaat en natriumformiaat, heeft ons ertoe gebracht de voorraden van alle verwante producten te vergroten.

Wat is mierenzuur?

Mierenzuur is het eenvoudigste carbonzuur, een familie van organische verbindingen opgebouwd rond dubbelgebonden carbonyl (C=O) en hydroxyl (OH) moleculen. Carbonzuren worden geclassificeerd als zwakke zuren en zijn zeer reactief, en spelen in de biologie een centrale rol in de vorming van aminozuren en eiwitten.

Mierenzuur wordt niet alleen door mieren maar door een groot aantal andere insecten geproduceerd voor defensiedoeleinden. Het wordt synthetisch vervaardigd door zwavelzuur toe te passen op natriumformiaat of via een gekatalyseerde reactie tussen koolmonoxide en alcohol.

Waar wordt mierenzuur voor gebruikt?

Een van de oudste en bekendste toepassingen van mierenzuur is in de lederlooi-industrie, waar het wordt gebruikt om leder te 'pikkelen' om onzuiverheden te verwijderen voordat het looien zelf begint. Het wordt ook gebruikt als reductiemiddel in textielverven, waardoor kleurstoffen aan stoffen worden gefixeerd, zodat ze stabiel blijven en niet snel verlopen of vervagen, en ook als ingrediënt in afwerkingsprocessen.

In de landbouw wordt mierenzuur op grote schaal gebruikt als fungicide om gewassen te beschermen en wordt het toegevoegd aan kuilvoer om zo ook ongewenste schimmelgroei te voorkomen en de gisting te verbeteren, wat resulteert in een beter voedingsprofiel. Het wordt ook gebruikt als conserveermiddel in diervoeding.

Andere toepassingen van mierenzuur zijn onder meer het gebruik als stollingsmiddel bij de productie van rubber, als algemeen reinigingsmiddel voor industriële apparatuur en als ontkalker. Het wordt ook gebruikt in de bijenteelt om mijten te bestrijden.

Wij leveren mierenzuur in verschillende vormen en verbindingen, van de meest voorkomende concentratie van 85% tot meer toepassingsspecifieke formuleringen. Neem contact op met ons verkoopteam om uw wensen te bespreken en en te zien welke producten en hoeveelheden we kunnen leveren.