norkem - Your first link in the chemical chain

11.07.2024

Met de stijging van de wereldwijde vraag neemt de productie van vezeladditieven zonder calorieën toe >

Norkem heeft de afgelopen drie jaar een afspraak met Galam gemaakt om GOFOS in het Verenigd Koninkrijk en Europa te distribueren. In die tijd is GOFOS veranderd van een nieuw voedingsadditief in een zeer populaire trend op het gebied van suikervervanging, vezelverrijking en prebiotica - iets wat onderstreept wordt door het feit dat Galam nu streeft naar de verdubbeling van de productie met de opening van zijn nieuwe fabriek eind 2024.

Het succes van GOFOS is niet moeilijk te begrijpen als je de referenties ervan bekijkt. GOFOS is in wezen een zoete oplosbare vezel. Of om het een meer technische naam te geven: een fructo-oligosaccharide van de korte keten, of sc-FOS. Dit is een klasse fructanen afkomstig van planten, waaronder suikerbieten.

Sc-FOS moleculen zijn zeer interessant vanuit voedingsperspectief. Het zijn complexe koolhydraten die bestaan uit ketens van fructosemoleculen, wat betekent dat ze zoet smaken. Maar ze zijn complex genoeg om de spijsvertering in de menselijke darm te weerstaan en worden daarom als vezel geclassificeerd. Onverteerbaar zijn betekent dat ze laag calorisch zijn wanneer ze worden gegeten. Maar ze worden gefermenteerd door onze darmbiomen, wat betekent dat ze als prebiotica worden geclassificeerd.

Dat zijn veel punten voor één klein molecuul: afkomstig van planten, weinig calorieën, lage glycemische index, prebiotisch en zoet!

Minder suiker, meer vezel

Dat verklaart de hype die de afgelopen jaren is ontstaan rond sc-FOS-producten in het algemeen, en GOFOS in het bijzonder. Vanuit voedingsoogpunt is er een groeiend aantal aanwijzingen dat niet alleen veel te veel mensen te veel suiker in hun voeding hebben, maar ook dat ze onvoldoende vezels binnenkrijgen. GOFOS pakt beide uitdagingen in één keer aan.

Het is al lang erkend dat voedingsvezels een belangrijke rol spelen bij de bescherming van mensen tegen onder andere hartziekten, beroertes, type 2-diabetes en darmkanker. Maar nu onderzoek de complexiteit van de menselijke darmen en de rol van een gezond darmbioom voor vrijwel elk aspect van de menselijke gezondheid heeft blootgelegd, is het begrip van het belang van vezels geleidelijk toegenomen. En toch krijgt 90% van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk nog steeds niet genoeg vezels binnen via hun voeding.

Om dit probleem aan te pakken is er een grote impuls op het gebied van de volksgezondheid ontstaan om meer vezels als voedingsadditief in populaire alledaagse voedingsproducten te krijgen. Maar dit zorgt voor uitdagingen rond smaak.

En dan is GOFOS een echte winnaar. Als fructan met een smaakprofiel dat ongeveer half zo zoet is als gewone suiker, is het een kant-en-klaar ingrediënt voor zoete voedingsmiddelen zoals gebakken producten, chocolade, desserts, ontbijtgranen, sport- en gezondheidsrepen en nog veel meer. En daar heb je dan het dubbele voordeel. Je krijgt zo niet alleen extra prebiotische vezels. Als suikervervanger krijg je ook minder calorieën binnen, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

We zijn enthousiast over het vooruitzicht dat de productie van GOFOS zal toenemen en dat we dit unieke voedingsadditief aan nog meer klanten kunnen leveren. Neem contact op met ons verkoopteam voor eten en drinken voor meer informatie.