norkem - Your first link in the chemical chain

07.09.2023

Boor: Ontdek ons productassortiment voor landbouwchemicaliën en meer >

Boor is een fascinerend chemisch element met een enorm en gevarieerd scala aan industriële toepassingen. De naam is afgeleid van borax (natriumboraat), een natuurlijk voorkomend mineraal dat eeuwenlang is gebruikt als wasmiddel en dat nog steeds de bekendste verbinding van boor is.

In andere vormen wordt boor gebruikt in raketbrandstof en kleurt boor het vuurwerk groen (amorf boor), en het kan worden verwerkt tot taaie, vlambestendige Pyrex en glasvezelisolatie (borosilicaatglas).

Maar in de natuur is een van de belangrijkste rollen van boor het structureel onderdeel van plantencelwanden. Planten hebben een gezonde hoeveelheid boor nodig in hun mineraalmengsel om te groeien, te bestuiven en zaden te ontwikkelen.

Boorhoudende verbindingen worden daarom op grote schaal gebruikt in de agrochemische industrie in meststoffen en voedingsadditieven. Bij Norkem is dit de markt waar we ons grotendeels op richten met ons boorassortiment. De belangrijkste producten die wij leveren zijn:

Ulexiet

Ulexiet is een mineraal dat boor bevat in zowel oplosbare (natriumboraat) als onoplosbare (calciumboraat) vorm. Dit dubbele kenmerk betekent dat ulexiet gedurende langere tijd langzaam boor vrijgeeft, wat wenselijk is voor het gebruik van meststoffen met een lage intensiteit.

De fabrikant waar we ulexiet van betrekken heeft pionierswerk verricht als het gaat om het proces van waterbindend korrelig ulexiet. Hierbij wordt het gebruik van zure additieven vermeden, zodat het product geclassificeerd kan worden als organisch en de uniformiteit en hardheid verbeterd worden. Wij leveren versies met 10% en 15% boor, beide in een korrelvorm van 2-4 mm.

DOT (dinatriumoctaboraat-tetrahydraat)

DOT is een wit, reukloos alkalisch zout dat gebruikt wordt als insecticide en fungicide. Het is niet alleen een veelvoorkomend ingrediënt in agrarische meststoffen, maar wordt ook vaak aangetroffen in houtconserveringsmiddelen.

Ons product bevat 21% boor, verkrijgbaar in verpakkingen van 25 kg. Het poeder is goed oplosbaar en daarom een zeer geschikte toevoeging aan vloeibare formuleringen.

Boorzuur

Na borax is boorzuur de bekendste en meest gebruikte verbinding van boor. Het gebruik ervan is enorm: als wasmiddel en antisepticum, als farmaceutisch middel, als ingrediënt bij de vervaardiging van glas, aardewerk en emaillen, bij het looien, verven en bedrukken.

Wij leveren boorzuur in watervrije vorm als korrelvormige vaste stof en als poeder met 17% boor. Het is verkrijgbaar in netzakken van 25 kg, 500 kg, 1000 kg en 1200 kg.

Andere producten

Naast deze belangrijke producten bieden we ook hydroboraciet en colemaniet, nog twee boraatmineralen met langzame afgifte die in meststoffen worden gebruikt, en borax in watervrije, decahydraat- en pentahydraat-vorm. Boraxdecahydraat wordt gebruikt als ingrediënt in reinigingsmiddelen voor harde oppervlakken, poetsmiddelen en was, terwijl boraxpentahydraat kan worden gebruikt als buffermiddel, pH-regelaar en emulgator.

Als u vragen hebt over ons assortiment boorproducten, aarzel dan niet om vandaag nog  contact op te nemen met ons ervaren verkoopteam.