norkem - Your first link in the chemical chain

10.08.2023

Norkem blijft de verkoop van jodiumderivaten uitbreiden >

In de chemische industrie zijn er bepaalde stoffen die vrijwel overal in uiteenlopende sectoren voor allerlei verschillende doeleinden worden gebruikt.

Een van deze universele chemicaliën is kaliumjodide.  Dit is geen chemische stof waar de gemiddelde persoon op straat waarschijnlijk veel over weet.  Het is een geurloze, niet-ontvlambare, in water oplosbare stof met een wit tot transparant kristallijn uiterlijk; je zou kunnen zeggen dat het tamelijk onopvallend is.

Maar achter die nietszeggende buitenkant ligt een zeer nuttige substantie.  In de afgelopen jaren hebben we de vraag naar kaliumjodide snel zien toenemen in veel verschillende toepassingen en in onze gebieden over de hele wereld.  Dit heeft ertoe bijgedragen dat kaliumjodide een van onze snelst groeiende productlijnen is geworden.

Kaliumjodide, ook wel bekend als kaliumzout van hydriodinezuur, kent al lange tijd een verscheidenheid aan toepassingen in de farmaceutische industrie.  Het is een actief ingrediënt in schildklierbehandelingen en heeft ook anti-stralingseigenschappen.  Het wordt ook veel gebruikt in anti-ontstekingszalven en medicijnen voor verkoudheid en hoesten, terwijl anti-bacteriële eigenschappen het een populair desinfectiemiddel maken en een middel dat gebruikt wordt bij de behandeling van drinkwater.

Dieetsupplement

Een van de belangrijkste markten voor kaliumjodide op dit moment is de voedsel- en drankenindustrie. Jodiumdeficiëntie is wereldwijd een belangrijke oorzaak van schildklierproblemen en van cognitieve en fysieke ontwikkelingsproblemen.  Een van de belangrijkste benaderingen om deze problemen aan te pakken, is de toevoeging van kaliumzouten als voedingssupplementen.  Dit omvat het bekende proces van zoutjodisatie, bij de toevoeging van sporen van kaliumjodide aan tafelzout.

Kaliumjodide is niet alleen een belangrijke bron van jodium in levensmiddelen, maar fungeert ook als stabilisator. Bovendien wordt het op grote schaal gebruikt bij de analyse van levensmiddelen om het zetmeelgehalte daarvan te bepalen. Meer in het algemeen wordt kaliumjodide gebruikt in de analytische chemie als reagens in titratieprocessen vanwege de zeer sterke en kwantificeerbare kleurveranderingen die optreden wanneer jodium vrijkomt en reageert met andere chemicaliën.

Andere gangbare industriële toepassingen zijn de productie van een lichtgevoelige fotografische emulsie waarvan gebruik wordt gemaakt in filmfotografie en polarisatiefilms, die worden gebruikt in grafische beeldschermen. Het wordt ook gebruikt in de olie-industrie om te beschermen tegen corrosie en om lekken te detecteren.

Norkem verkoopt bulkhoeveelheden kaliumjodide, variërend van 25 kilo tot volledige containerhoeveelheden.  We hebben voorraden strategisch opgeslagen op de continenten en we verwelkomen uw verzoeken om informatie.

We worden ook steeds meer betrokken bij jodiumrecycling en kunnen helpen met milieubeheer- en afvalverwijderingskosten door jodium bevattende afvalproducten te verzamelen. Neem contact met ons op voor meer informatie.