norkem - Your first link in the chemical chain

13.04.2023

Consumenten een helpende hand bieden met voedingsvezels >

Dat is waar natuurlijke, calorievrije additieven zoals GOFOS een belangrijke rol kunnen spelen bij het verbeteren van de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen, inclusief voeding die niet traditioneel als ‘gezond’ bekend staat, zoals gebakken en zoete producten.

Het is algemeen bekend dat de meerderheid van de volwassenen niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels in hun dieet krijgt, met een aanzienlijk aantal dat veel te weinig binnen krijgt. Dit kan tot de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen leiden, met inbegrip van prikkelbaredarmsyndroom (PDS), een hoog cholesterolgehalte en diabetes. Hoewel de medische wetenschap nu suggereert dat de gezondheid van de darmen een veel grotere invloed kan hebben op ons welzijn.

Volgens een recent onderzoek dat in zeven Europese landen is uitgevoerd, komt deze boodschap luid en duidelijk over bij de consument. 80% van de mensen die aan het onderzoek deelnamen, was zich ervan bewust dat voedingsvezels een belangrijke rol speelden bij de darmdoorvoer, terwijl 68% het verband tussen vezels en gezonde darmmicrobiota kon identificeren.

Een derde (32%) zei ook dat het kopen van gezonde voedingsmiddelen hun hoogste prioriteit was, waarbij de smaak (18%) en de prijs (10%) ver achterbleven. In een afzonderlijk onderzoek stelde meer dan de helft (53%) van de mensen bereid te zijn meer te betalen voor producten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze gezondheidsvoordelen bieden. 60% erkent ook dat het eten van meer vezels de beste manier is om hun spijsverteringsgezondheid te verbeteren.

Pleidooi voor GOFOS-fortificatie

Maar ondanks deze positieve cijfers is de gedachte dat minder dan een op de vijf volwassenen de hoeveelheid vezels krijgt die ze nodig hebben in hun voeding.

Het probleem is dat inkoop- en consumptiegewoonten moeilijk te veranderen zijn. Mensen weten misschien dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood. Maar degenen die al hun hele leven wit brood hebben gegeten, aarzelen om over te stappen. Wat ze liever zouden hebben is een witbroodoptie die een hoog vezelgehalte biedt. Je zou kunnen zeggen dat ze hoe dan ook hun geliefde witbrood willen eten.

Daarom is fortificatie zo’n belangrijk onderwerp voor de voedselindustrie en de volksgezondheid. Door ingrediënten toe te voegen die het voedingsprofiel van populaire voedingsmiddelen verbeteren, ontwijk je de lastige kwestie van het proberen om dieetgewoonten te veranderen.

GOFOS is in dit opzicht bijzonder nuttig vanwege zijn zoete smaakprofiel. GOFOS behoort tot een familie van koolhydraten die bekend staat als fructo-oligosacchariden. Het is een molecuul dat voldoende complex is om bestand te zijn tegen de spijsvertering (een belangrijk kenmerk van vezels), maar behoudt daarbij nog steeds ietwat van de zoetheid van de fructosemoleculen die de bestanddelen ervan zijn.

Fructo-oligosacchariden komen op natuurlijke wijze voor in planten als suikerbieten, tarwe, uien, tomaten en zeewier en zijn ongeveer 50% zo zoet als gewone suiker. Hierdoor zijn ze een ideaal additief voor gebakken goederen, chocolade, desserts en snackrepen. En ze hebben een dubbel gezondheidsvoordeel: GOFOS bevat geen calorieën.

Door ons partnerschap met fabrikant Galam is Norkem een belangrijk onderdeel van de toeleveringsketen die GOFOS beschikbaar maakt in het Verenigd Koninkrijk. Neem contact op met ons verkoopteam voor voedingsmiddelen en dranken voor meer informatie.