norkem - Your first link in the chemical chain

24.11.2022

Grote uitbreiding van het nitraatassortiment van Norkem >

Nitraten staan bekend om hun gebruik in landbouwmeststoffen.  Ze spelen een belangrijke dubbele rol in de voeding van gewassen; ze bieden een waardevolle bron van stikstofverbindingen die de groei en de eiwitproductie bevorderen, en helpen bij de opname van andere mineralen.

Bovendien zijn nitraten in hoge mate oplosbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor ze gemakkelijk toegepast kunnen worden en de ongewenste opeenhoping van chemicaliën in de bodem wordt voorkomen.

Naast het gebruik als meststoffen hebben nitraten ook een breed scala aan andere toepassingen, variërend van diervoeder tot industriële additieven.  Nitraten zijn een van de meest veelzijdige groepen chemische stoffen die er zijn.

Norkem levert al vele jaren mangaannitraat in de vorm van een oplossing. Mangaannitraat kan worden gebruikt als gerichte meststof om mangaantekorten in gewassen te corrigeren en kan ook als fungicide fungeren.

Drie nieuwe lijnen

Dit jaar hebben we drie andere belangrijke nitraatproducten in ons assortiment geïntroduceerd die op grote schaal worden gebruikt in de agrochemische sector en ook in andere industrieën.

Eén daarvan is magnesiumnitraat, een veelgevraagd plantaardig voedingsadditief vanwege de centrale rol die magnesium speelt in de productie van chlorofyl. Als gewassen een tekort aan magnesium hebben, zal het daaruit voortvloeiende tekort aan chlorofyl leiden tot een verminderde fotosynthese en een achterblijvende groei. Magnesium speelt ook een rol bij het activeren van diverse plantenzymsystemen.

De tweede is calciumnitraat in zowel oplossings- als vlokvorm.  Calciumnitraat is een andere belangrijke meststof in de landbouw omdat calcium een integraal onderdeel is van de wandstructuren van plantencellen.  Calciumnitraat wordt ook gemakkelijk opgenomen door planten voor gebruik in de productie van eiwit.

Calciumnitraat wordt tevens veel in bouwmaterialen gebruikt, vaak als een hardingsversneller voor beton en mortel.  Het heeft ook antivrieseigenschappen, die helpen om beton tegen vorst te beschermen. Dit maakt het tot een nuttig ingrediënt in koude persen en andere gelijkaardige producten.

Tot slot zijn we zeer verheugd te kunnen aankondigen dat we kaliumnitraat leveren, dat een rijke en gevarieerde reeks industriële en commerciële toepassingen heeft.  Het is een van de veelgebruikte actieve ingrediënten in tandpasta omdat het de gevoeligheid in tanden bestrijdt.  Het wordt ook gebruikt als bewaarmiddel voor voedsel, als diuretisch middel voor dieren en het zit in talrijke mestproducten. Kalium is een essentieel mineraal in de gezondheid van planten. Het speelt een rol in de beweging van water en voedingsstoffen rond de plant, de regulering van de fotosynthese en de activering van enzymen.

Voor informatie over de prijzen en verzending van onze nitraatproducten kunt u contact opnemen met ons agrochemisch team.