norkem - Your first link in the chemical chain

29.09.2022

Norkem breidt aanbod aan molybdeenderivaten uit >

Molybdeen is een metaal. Zoals veel andere materialen, wordt het gewonnen als erts en geëxtraheerd voor gebruik in de meeste elementaire vorm. Het heeft een uitzonderlijk hoog smeltpunt en wordt veelal gebruikt om legeringen te maken.

In verschillende staallegeringen bijvoorbeeld verhoogt molybdeen de sterkte, elektrische conductiviteit en corrosiebestendigheid. Staallegeringen met molybdeen worden veel gebruikt voor de fabricage van elektroden, motor-, vliegtuig- en rakketonderdelen, en in nucleaire reactoren.

Molybdeen is van nature ook een essentieel sporenmineraal in planten en dieren. Het wordt aangetroffen in veel enzymen die een belangrijke rol spelen in verschillende aspecten van een gezond metabolisme, met name alles dat het afbreken van eiwitten vereist.

Bruikbare verbindingen

Ondanks de populariteit als ingrediënt in legeringen, wordt molybdeen veel vaker gebruikt in de industrie in de vorm van een van de vele derivaatverbindingen. En dit is waar Norkem in beeld komt voor de wereldwijde levering, inclusief de toevoeging van een nieuw derivaat aan onze voorraadlijst.

Molybdeentrioxide wordt aanzienlijk veel gebruikt als reactant tijdens de productie van andere molybdeenderivaten, bijvoorbeeld ammoniumheptamolybdaat en dimolybdaat, maar ook natriummolybdaat. Molybdaten zijn zouten met een aantal interessante eigenschappen, waardoor ze zeer bruikbaar zijn voor verschillende scheikundige en industriële processen.

Ammoniummolybdaat wordt bijvoorbeeld gebruikt als reagens in analytische scheikunde om de aanwezigheid van fosfor in stoffen te detecteren, maar is ook een molybdeenderivaat dat veel gebruikt wordt als katalysator in de petrochemische industrie. Verder wordt het onder andere gebruikt als ingrediënt in agrarische meststoffen, kleurstoffen, keramiek en verf. Het speelt ook een rol in de ontwikkeling van foto's en wordt als brandvertrager aan stoffen toegevoegd.

Op dezelfde manier is het goed oplosbare natriummolybdaat een veelgebruikte agrarische meststof. Hoewel molybdaatzouten giftig zijn voor dieren en mensen en dus niet rechtstreeks in voedsel kunnen worden gebruikt, komen ze wel in de voedselketen terecht doordat planten er sporen ze opnemen.

Natriummolybdaat wordt verder ook vaak gebruikt in de productie, voor afdrukken en in de metallurgie. Net zoals ammoniummolybdaat en molybdaattrioxide is het een ingrediënt in kleurstoffen, met name voor printerinkt en toners. In de metaalbewerking wordt het gebruikt als appreteermiddel om bijvoorbeeld anti-corrosieve coatings toe te voegen of zinkplaten glanzend te maken.

Norkem biedt molybdeentrioxide, ammoniummolybdaat en natriummolybdaat voor wereldwijde distributie. We kunnen verschillende verpakkingen leveren van 25 kg tot een metrische ton. Neem contact met ons op voor vragen over aangepaste verpakkingen.