norkem - Your first link in the chemical chain

25.06.2022

Norkem breidt assortiment fosfaten uit naarmate Europese aanbodtekorten alarmerend stijgen >

Maar zowel Oekraïne als Rusland, nu onder zware internationale handelssancties, zijn ook grote producenten van chemische producten, wat leidt tot tekorten die veel verschillende industrieën treffen. Bedrijven komen erachter dat hun gebruikelijke leveranciers de voorraad niet langer kunnen leveren om aan hun eisen te voldoen.

De agrarische sector en de voedsel- en drankenindustrie hebben bijvoorbeeld te maken met een tekort aan fosfaten. Norkem levert al lange tijd fosfaatproducten aan landbouwbedrijven, veehouders en verwerkers van voedsel en dranken. Als mondiaal bedrijf hebben we het voordeel dat we voorraad kunnen inkopen op veel verschillende plaatsen over de hele wereld.

Hierdoor hebben we tekorten kunnen compenseren die in Europa zijn veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Het heeft ons ook in staat gesteld om ons assortiment uit te breiden door producten in te kopen die we nog niet eerder op voorraad hebben gehad, maar die niet zo gemakkelijk op de markt verkrijgbaar zijn.

Monocalciumfosfaat

Een voorbeeld is monocalciumfosfaat, of MCP. Dit is een zeer veelzijdige verbinding die op verschillende manieren wordt gebruikt als additief voor voedingsmiddelen en diervoeder, en als meststof.

MCP van voedselkwaliteit is het meest bekend als een rijsmiddel en een ingrediënt in bakpoeder. Het is een zuur dat wordt gecombineerd met alkalisch natriumbicarbonaat. Daarna wordt water toegevoegd, waardoor de beroemde reactie die kooldioxide vrijgeeft wordt geactiveerd. Dit wordt gebruikt in gebakken goederen om te beluchten en volume toe te voegen.

MCP is populair als rijsmiddel omdat het niet op natrium gebaseerd is en een neutrale smaak heeft. Het werkt echter zeer snel, door 60-70% van zijn koolstof binnen de eerste seconden na de reactie vrij te geven. Wanneer een langere proofing nodig is, wordt het soms gecombineerd met rijszuren die voor langzame vrijgave zorgen om dubbelwerkende bakpoeders te produceren. Maar deze langzamer werkende zuren zijn op natrium gebaseerd en voegen daarom wel smaak toe.

MCP van voedselkwaliteit is een algemeen ingrediënt in niet op gist gebaseerde gezuurde producten zoals crackers, cakes, koekjes, pannenkoeken en platbroden, evenals zelfrijzend meel. Het is veganistisch en glutenvrij.

Als additief voor vee- en pluimveevoer is MCP een belangrijke bron van calcium en fosfor. Calcium is essentieel voor een gezonde botontwikkeling in alle dieren. Fosfor is daarentegen een voedingsmiddel met meerdere doeleinden dat een cruciale rol speelt op veel gebieden van de diergezondheid, zoals metabolisme, celgroei, vruchtbaarheid, zenuwstelsel en immuunsysteem, etc.

MCP is eveneens een populaire meststof, omdat het het hoogste fosforgehalte van elke meststof zonder stikstof biedt, en daarom ideaal is voor gewassen die geen extra stikstof nodig hebben. Net als bij dieren speelt fosfor een aantal belangrijke rollen in de gezondheid van planten, waaronder het bevorderen van gezonde weefselgroei en het reguleren van eiwitsynthese.

Naast MCP blijven we MKP, oftewel monokaliumfosfaat, leveren aan agrarische klanten in het Verenigd Koninkrijk. Naast fosfor voorziet MKP gewassen van kalium, een andere essentiële voedingsstof die de activiteit van enzymen bevordert. Dit helpt op zijn beurt een groot aantal processen te beheersen die ervoor zorgen dat een plant kan groeien, ademen en water en andere voedingsstoffen kan absorberen.

Zoals altijd staan kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid centraal in alle chemicaliën die we leveren. We werken eraan om te garanderen dat alle producten die we leveren voldoen aan internationaal geaccepteerde normen en onze klanten in de best mogelijke staat bereiken. Neem contact op met ons verkoopteam voor meer informatie.