norkem - Your first link in the chemical chain

04.02.2022

Oppervlaktecoatings: Is uw keramiek volgens de trend van het nieuwe seizoen? >

Of het nu gaat om kleding of architectonische accenten in huis, de honger van de klant naar de nieuwste look heeft erg veel invloed op wat wel en niet verkoopt.

En zoals we allemaal weten, verandert de smaak van de klant snel.

Producenten van cementen en keramische producten voelen voortdurend de druk om de concurrentie voor te blijven met innovaties en een nieuw jasje. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is het gebruik van oppervlaktecoatings om nieuwe kleuren, stijlen en effecten te creëren die bij de klant in het oog springen.

Het voortdurend ontwikkelen van geheel nieuwe productassortimenten is arbeidsintensief, kostbaar en niet erg realistisch, zeker niet wanneer er zoveel tijdsdruk zit op het op de markt brengen van nieuwe lijnen. Met oppervlaktecoatings kunnen fabrikanten bestaande concepten gebruiken en toch iets nieuws en spannends bieden.

Bovendien is uiteindelijk het uiterlijk het belangrijkste voor klanten als ze keramiek voor thuis uitzoeken. De presentatie gaat letterlijk alleen maar om de buitenkant.

Bij Norkem produceren we een steeds groter aanbod oppervlaktecoatings en kleurstoffen. We hebben gemerkt dat de interesse in deze producten van klanten in het Verenigd Koninkrijk en Europa de afgelopen jaren gestaag is toegenomen, aangezien keramiekproducenten naar flexibele, efficiënte oplossingen zoeken voor visueel indrukwekkende effecten.

Onze producten voor oppervlaktecoatings kunnen in drie hoofdcategorieën worden ingedeeld:

Oppervlaktekleuren

De meeste keramische oppervlaktekleuren zijn een mengsel van metaal en keramische oxiden. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare en poedervorm.  Kleurstoffen in poedervorm worden gemengd, in de oven gebakken en vervolgens tot een fijn poeder gemalen. We bieden veel verschillende oppervlaktekleuren in poedervorm die droog kunnen worden aangebracht, maar we kunnen ze ook leveren als vloeibare suspensies die rechtstreeks aangebracht kunnen worden, of zelfs als in water oplosbare poeders die op locatie gemengd worden met water, of een ander geschikt oplosmiddel, voordat ze worden toegepast.

Keramische oppervlaktekleuren worden meestal opgespoten. Het voordeel hiervan is een gladde, gelijkmatige afwerking. Een ander voordeel is dat er in een spuitcabine meerdere kleuren tegelijk kunnen worden gebruikt om oneindig veel kleuren, tinten, patronen en effecten te realiseren.

Zand-/kleurmengsels

Zand-/kleurmengsels zijn precies wat de naam zegt, een mengsel van zand en een kleurstof. Als zand met een kleurstof wordt gemengd, geeft dit een uniforme tint aan de afwerking, terwijl bij gebruik van verschillende zandkorrels, er verschillende texturen worden gecreëerd.

Kleurstoffen kunnen vooraf gehecht worden aan het zand om afscheiding te voorkomen en de uniformiteit verder te vergroten. Dit betekent tevens dat alle overgebleven zand-/kleurmengsels volledig of gedeeltelijk gerecycled en hergebruikt kunnen worden. Als de kleurstoffen en het zand niet vóór gebruik gehecht worden, laat al het mengsel dat niet aan de baksteenkolom blijft plakken los en kan niet nog een keer worden gebruikt.

Glazuren en engoben

Keramische glazuren en engoben zijn beter bestand tegen slijtage dan kleurstoffen en kunnen de levensduur van het product verlengen. Beiden worden vaak gebruikt op dakpannen en bakstenen met speciale kenmerken waarbij weersomstandigheden en oppervlakteschade tegengegaan moeten worden.

Een engobe is gekleurd slib of vloeibare slik van klei. Het wordt voorafgaand aan het bakken op het keramische product aangebracht, dus moet de dichtheid van de kleisuspensie nauwkeurig worden berekend en overeenkomen met hoeveel het item krimpt om scheuren en vervorming te voorkomen.

Naast afgewerkte glazuren, produceren en verkopen we ook vernis in verschillende maten voor zwarte vlekeffecten om het uiterlijk verder te verfraaien en de indruk te wekken dat het item oud is.

Voor al onze oppervlaktecoatings bieden we een op maat gemaakte service om klanten te helpen de exacte kleur en afwerking te vinden die ze willen. Ons productontwikkelingsteam levert snel monsters en volledige technische specificaties van alle geleverde coatings. 

Neem voor meer informatie vandaag nog contact met ons op.