norkem - Your first link in the chemical chain

01.12.2021

GOFOS is een smakelijke oplossing om de inname van voedingsvezels te verhogen >

De inname van voedingsvezels blijft zorgwekkend laag onder Britse volwassenen. Volgens de laatste cijfers van the Food and Drink Federation (FDF)krijgt slechts 9% de aanbevolen 30 gr vezels per dag binnen.

 

Dit heeft de FDF ertoe aangezet een nieuw initiatief voor de sector te lanceren, Action on Fibers (Actie voor vezels), om te bekijken hoe de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van vezelrijke voedingsmiddelen kan worden vergroot. De actie wordt gesteund door prominente merken en zal zich toespitsen op een combinatie van voorlichting over de voordelen van vezels en O&O om nuttige voedingsvezels aan meer voedingsmiddelen toe te voegen.

 

Een van de nuttigste vormen van voedingsvezels om het vezelgehalte van voedingsproducten te verhogen zijn fructanen - van planten afgeleide polymeren van fructose. Een dergelijk product dat door Norkem wordt geleverd is GOFOS

Waarom vezels belangrijk zijn

Het is al lang bekend dat vezels een centrale rol spelen bij het behoud van gezonde darmen. Een betere spijsvertering verlaagt het risico op het ontwikkelen van aandoeningen variërend van darmkanker tot type 2 diabetes

 

Maar de medische wetenschap brengt ook steeds meer aan het licht dat de gezondheid van de spijsvertering een veel bredere invloed heeft op het algehele welzijn. Ons immuunsysteem, onze stofwisseling, ons hart- en vaatstelsel en zelfs ons functioneren in de hersenen zouden allemaal worden beïnvloed door onze darmen, en in het bijzonder door de toestand van het microbioom van ons spijsverteringskanaal - de miljoenen bacteriën die in feite ons spijsverteringsstelsel namens ons besturen.

 

Vezels spelen een cruciale rol bij het behouden van een gezond evenwicht van 'goede' bacteriën en het voorkomen dat onze darmen worden bezet door 'slechte' bacteriën die talloze gezondheidsproblemen veroorzaken. Voedingsvezels voeden namelijk niet ons, maar ons darmbioom - wij verteren vezels niet zelf, maar nuttige bacteriën wel. Voedingsmiddelen die ons darmbioom helpen in plaats van onze eigen directe voedingsbehoeften, noemen we prebiotica.

 

Volgens de FDF, en gesteund door haar laatste cijfers, is de boodschap over vezels tot nu toe niet doorgedrongen tot het grote publiek. Het wijst erop dat veel van het volksgezondheidsbeleid van de regering gericht is op dieet en voeding en zich heeft geconcentreerd op wat mensen uit hun dieet moeten schrappen - zout, suiker, vet enz - ten koste van de voorlichting over wat mensen juist meer nodig hebben.

Een eenvoudige oplossing van een complex molecuul

Een van de door de FDF erkende uitdagingen is dat traditionele vezelrijke voedingsmiddelen vaak niet aantrekkelijk zijn en niet noodzakelijk passen in de moderne eetgewoonten. Hoewel het belangrijk is die gewoonten te veranderen, is dat meer een doelstelling op lange termijn. Op kortere termijn kan de inname van voedingsvezels worden gestimuleerd door het vezelgehalte in reeds populaire producten te verhogen.

 

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de producten goed blijven smaken. 

 

GOFOS is een fructaan die bekend staat als een korte-keten fructo-oligosaccharide (sc-FOS) - complexe koolhydraatmoleculen die van nature voorkomen in planten als witlof, uien, asperges, tarwe, tomaten, suikerriet en zeewier. Oligosacchariden worden in het algemeen tot de vezels gerekend omdat zij niet door de menselijke darm kunnen worden afgebroken en verteerd, maar door onze darmbiomen worden gefermenteerd. Zij worden daarom geclassificeerd als prebiotica.

 

Het grote voordeel van sc-FOS is dat ze, als ketens van fructosemoleculen, zoet zijn - tot 50% zo zoet als gewone suiker. GOFOS biedt derhalve een dubbel voordeel. Het is een geweldige manier om voedingsvezels toe te voegen aan bakwaren, snack- en energierepen, ontbijtgranen, chocolade, zuivelproducten enz. zonder het zoetheidsprofiel te veranderen. Tegelijkertijd bevat GOFOS, als niet-verteerbare stof, geen calorieën, zodat het helpt het aantal calorieën van zoete waren te verlagen zonder afbreuk te doen aan de smaak.

 

Neem contact op met Norkem om meer te weten te komen over GOFOS en ons volledige assortiment voedingsadditieven.