norkem - Your first link in the chemical chain

17.01.2022

Hoe zoetstoffen helpen om lekkere tussendoortjes in evenwicht te brengen met gezonde voeding >

Wat suiker betreft, is dit grotendeels terecht. Het menselijk lichaam is niet gebouwd om veel suiker te verwerken. We weten nu dat grote hoeveelheden zogenaamde 'vrije suikers’ in de voeding een belangrijke oorzaak kunnen zijn van zwaarlijvigheid, diabetes, hartziekten en sommige vormen van kanker.

Helaas is de hoeveelheid suiker die aan gebak, koekjes, snoep en drankjes wordt toegevoegd om ze lekker te maken, vaak veel groter dan we op een gezonde manier aankunnen. De suiker in één blikje frisdrank bijvoorbeeld kan gemakkelijk de aanbevolen maximale hoeveelheid van 30 gram die een volwassene dagelijks zou moeten consumeren, overschrijden. 

Zelfs nadat de negatieve effecten van een suikerrijk dieet duidelijk werden voor de medische wetenschap, is het een moeilijk af te schudden gewoonte gebleken. Mensen houden van zoete dingen. Pas met de opkomst van alternatieve zoetstoffen en een gecoördineerde inspanning op het gebied van de volksgezondheid is de afgelopen 10 jaar echte vooruitgang geboekt.

De zaak bepleiten voor zoetstoffen

Een deel van de strijd is dat alternatieve zoetstoffen hun eigen strijd moeten voeren om de harten van mensen te veroveren en ze te overtuigen. Zoetstoffen zijn het product van de moderne voedingswetenschap en worden vaak als ‘kunstmatig’ bestempeld. Berichten over gezondheid en voeding vertellen ons dat natuurlijke voedingsmiddelen beter voor ons zijn.  Het is dus begrijpelijk dat er twijfels en verwarring zijn ontstaan over de voordelen van kunstmatige zoetstoffen.

Maar het bewijs ter ondersteuning van alternatieven voor suiker is duidelijk. Veelgebruikte zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaam K, natriumsaccharine en sucralose bevatten weinig calorieën. Sommige bevatten helemaal geen calorieën. Ze binden zich even goed aan de zoete smaakreceptoren in onze mond als suiker, of in sommige gevallen zelfs beter.

Elk voedingsmiddel of drankje waaraan deze zoetstoffen worden toegevoegd, smaakt zoet maar bevat minder calorieën. Volgens cijfers van de British Soft Drink Association, waar Norkem een trots lid van is, heeft de toename in het gebruik van zoetstoffen ervoor gezorgd dat de geconsumeerde calorieën uit frisdranken sinds 2014 met 43% zijn gedaald. Dat is een grote vermindering van het risico op obesitas.

Omdat ze de bloedsuikerspiegel niet verhogen zoals suiker/sucrose dat doet, veroorzaken zoetstoffen minder snel diabetes type 2. Ze zijn ook veel beter voor onze tanden.

Zoetstoffen zijn ook verstrikt geraakt rond veel negatieve publieke opvattingen over E-nummers. E-nummers zijn wettelijke codes voor additieven voor levensmiddelen in de Europese wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. Een E-nummer geeft aan dat het additief veilig is bevonden voor menselijke consumptie en voldoet aan strenge voorschriften.

Goedgekeurde zoetstoffen worden onderworpen aan een van de strengste onderzoeken en regelgevingsbeoordelingen van alle voedingsingrediënten. Ze krijgen alleen een E-nummer als er een duidelijk consumentenvoordeel is aangetoond. Een E-nummer toont dus niet zozeer aan dat een levensmiddel een of andere vreemde chemische stof bevat, maar bewijst dat additieven uitgebreid zijn getest, als veilig zijn erkend en een duidelijk voordeel hebben.

Het is trouwens niet zo dat alle alternatieven voor suiker volledig in een lab vervaardigde synthetische chemicaliën zijn. Een groeiend aantal is afkomstig van natuurlijke plantaardige bronnen. Hiertoe behoren Stevia en daarvan afgeleide producten, en ook GOFOS voedingsvezels.

Als u zoetstoffen zoekt voor uw voedingsmiddelen en dranken, weet u dat de COVID-19-pandemie de beschikbaarheid heeft aangetast. Norkem heeft zich kunnen verzekeren van goede voorraden van alle belangrijke alternatieven voor suiker, inclusief exclusieve levering van biologische natuurlijke zoetstoffen zoals GOFOS en Agave fructosestroop.

Neem contact op met ons speciale Food and Drink-team voor informatie over prijzen en levering.