norkem - Your first link in the chemical chain

29.10.2021

Voedingsproducten van hennep: goed voor je gezondheid, goed voor het milieu >

Hennep wordt al jarenlang verbouwd als een bron van vezels, waarvan van alles gemaakt kan worden, zoals stoffen, textiel en touw. 

 

De laatste jaren is men echter steeds geïnteresseerder geraakt in het gebruik van hennep als commerciële voedingsbron. Hennepzaden zijn rijk aan eiwitten en voedingsstoffen en kunnen worden verwerkt in producten zoals bloem, olie, zuivelvrije melkvervangers en eiwitpoeder.

 

Veel van het enthousiasme over hennep als voedingsbron is te danken aan het feit dat het een zeer sterke, snelgroeiende plant is. En minstens zo belangrijk is dat hennep ook een gewas is dat op commerciële schaal verbouwd kan worden, zonder de negatieve effecten op het milieu van veel andere gewassen.

 

Wetenschappers en landbouwkundigen zijn het er steeds meer over eens dat hennep een duurzame, gezonde voedingsbron is met het vermogen om tegelijkertijd voedseltekorten op te lossen en uitdagende klimaatdoelstellingen te halen.

Een groene maaltijd

 

Als gewas heeft hennep een aantal eigenschappen waardoor het extreem milieuvriendelijk is. Vergeleken met waterverslindende, in massa geproduceerde gewassen zoals rijst, soja en tarwe, heeft hennep maar een beetje water nodig om te groeien. Aangezien de landbouw maar liefst 70% van het beschikbare drinkwater ter wereld verbruikt, is het gebruik van gewassen die minder intensieve irrigatiemethoden vereisen van cruciaal belang om watertekorten te voorkomen.

 

En omdat hennep zo sterk is, is het goed bestand tegen plagen en ziekten en heeft het geen zeer verrijkte grond nodig voor een goede opbrengst. Hierdoor kan het niet alleen in veel verschillende omgevingen en klimaten groeien, het betekent ook dat het verbouwd kan worden zonder volledig te vertrouwen op pesticiden en kunstmest, waardoor de vervuiling door chemicaliën afneemt.

 

Naast de indrukwekkende milieuvriendelijke eigenschappen als commercieel gewas heeft hennep nog een belangrijke eigenschap waardoor het wordt aanbevolen als een groene voedingsbron, namelijk het hoge eiwitgehalte van de zaden. Sterker nog, hennepzaden zijn een van de weinige ‘volledige’ eiwitbronnen aangetroffen in welke plant of groente dan ook, wat betekent dat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten (oftewel de aminozuren die het menselijk lichaam niet aan kan maken en dus via voeding binnen moeten komen). 

 

Hierdoor staan hennepzaden bovenaan de lijst met zogenaamde 'alternatieve' eiwitbronnen, oftewel plantaardige alternatieven voor vlees. In een recent rapport wordt benadrukt dat de veeteelt verantwoordelijk is voor 14,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot en dat plantaardige alternatieve eiwitbronnen zoals hennep 93% minder broeikasgassen uitstoten.  

 

Omdat we ons er steeds bewuster van worden dat we onze afhankelijkheid van vlees als eiwitbron moeten verminderen om internationale klimaatafspraken na te leven, is hennep een veerkrachtige optie met veel opbrengst met een hoge voedingswaarde en weinig invloed op het milieu.

 

Hennep bevat ook hoge concentraties omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren. Op basis van onderzoek is de ideale verhouding 1 op 3 en als dit het geval is, helpen deze vetzuren bij de ondersteuning van een gezond cholesterolgehalte, een gezond immuunsysteem en kan je stofwisseling reguleren.

 

Norkem levert eiwitten uit hennep en overige uit hennep verkregen producten waaronder hennepbloem, hele hennepzaden, gepelde hennepzaden en koudgeperste hennepzaden. We krijgen al onze hennep geleverd van een coöperatie van Britse boeren waarvan de producten gecertificeerd zijn door de Red Tractor-garantienorm. Neem hier contact met ons op voor meer informatie over ons productaanbod voor dranken en levensmiddelen.