norkem - Your first link in the chemical chain

11.08.2021

Het gamma jodiumderivaten van Norkem voldoet aan de grote wereldwijde vraag  >

In de wereld van de chemicaliënlevering stijgt en daalt de vraag naar bepaalde chemicaliën. Iedereen die in de chemische industrie werkzaam is, weet dat de vraag naar bepaalde chemicaliën kan pieken - of dat nu komt door recente goedkeuringen van de overheid, een recente goedkeuring van de FDA of gewoon een toename van het onderzoek. In de afgelopen maanden hebben chemische toeleveringsbedrijven zoals Norkem een grote vraag naar jodium en jodiumderivaten ervaren vanuit een verscheidenheid aan industriële sectoren. Deze vraag kan tot gevolg hebben dat jodium voor sommigen moeilijk verkrijgbaar blijkt te zijn.

 

Hier bij Norkem zijn we echter verheugd u te kunnen melden dat we ondanks de recente schaarste een constante voorraad jodiumproducten hebben en onze klanten kunnen blijven voorzien van onze jodiumproducten. Meer informatie vindt u hier:

Waarom is er vraag naar jodium?

 

Zoals gezegd, is de vraag naar jodiumhoudende producten de laatste maanden toegenomen. Er zijn een aantal redenen waarom er zo'n grote vraag is naar jodium en jodiumhoudende producten. De wereldwijde vraag naar jodium en jodiumzouten neemt jaar na jaar toe in diverse sectoren, waaronder de LCD-industrie, de farmaceutische industrie, röntgencontrastmiddelen, kunststoffen en diervoeder. Jodium - en jodiumderivaten - worden in deze sectoren op velerlei manieren gebruikt.

 

LCD

 

In de LCD-sector wordt jodium gebruikt in combinatie met polariserende platen voor de LCD-sector, die worden gemaakt door jodium te adsorberen aan een uitgerekt oppervlak van polyvinylalcohol. Wanneer de vloeibare kristallen door een elektrische stroom worden geactiveerd, blokkeren zij gepolariseerd licht of laten het door, wat deel uitmaakt van het proces om LCD-schermen te maken.

Farmaceutisch / Medisch

 

In de farmaceutische en medische industrie wordt jodium gebruikt om een jodiumtekort te behandelen en te voorkomen, en als antisepticum. Bij een jodiumtekort bijvoorbeeld kan jodium via de mond of door injectie in een spier worden ingenomen, terwijl het als antisepticum kan worden gebruikt op wonden of om de huid te ontsmetten vóór een operatie.

 

 

Röntgencontrastmiddelen

Jodium wordt gebruikt in röntgencontrastmiddelen om de zichtbaarheid van bepaalde pathologieën en ziekten zoals kanker te verbeteren. Jodiumhoudend contrast is namelijk een vorm van intraveneus radiocontrastmiddel (radiografische kleurstof) waarbij jodium wordt gebruikt, dat de zichtbaarheid van vaatstructuren en organen tijdens radiografische procedures verbetert.

Diervoeders.

In diervoeders is jodium een essentieel bestanddeel om een gezonde groei en ontwikkeling van jonge dieren te bevorderen, net zoals bij de mens het geval is. Jonge dieren die een jodiumtekort hebben, ontwikkelen zich minder krachtig door een verminderde botontwikkeling en vele andere ziekten; daarom wordt jodium als supplement toegevoegd aan dier- en veevoeder.

Andere factoren

 

Er zijn ook bijkomende factoren die de vraag naar jodium kunnen beïnvloeden. Zo is er in verschillende delen van de wereld sprake van een toenemend jodiumtekort in de voeding van de bevolking, dat door middel van aanvullende maatregelen kan worden aangepakt. Een andere medische factor die bijdraagt tot de toegenomen vraag naar jodium is de toegenomen vraag naar gebruik in ontsmettingsmiddelen (eveneens versneld door Covid-19).  Eenvoudig gezegd wordt ook het jodiumverbruik opgedreven door de toegenomen vraag naar diverse andere joodderivaten in nieuwe toepassingen.

 

Jodium en jodiumderivaten van Norkem

De beschikbaarheid van jodium blijft krap door de voortdurende verstoring van de wereldwijde logistieke ketens als gevolg van Covid-19 uit alle delen van de wereld. Deze vertragingen leiden tot tekorten, niet alleen op de EU-markt maar wereldwijd, en de leveringsproblemen in combinatie met de toegenomen vraag zullen de prijzen in de tweede helft van 2021 verder opdrijven. Bij Norkem zijn we blij te kunnen melden dat het assortiment dat we op voorraad hebben groot is en een enorm scala aan jodium en jodiumgerelateerde producten bevat.

 

Ons assortiment omvat kaliumjodide, natriumjodide, povidonjood, kaliumjodaat, calciumjodaat, cesiumjodide, methyljodide en natriummetaperiodaat, maar onze teams van deskundigen staan open voor vragen over alle jodiumverbindingen. Aarzel niet om contact op te nemen met onze ervaren medewerkers bij Norkem als u vragen hebt over ons jodiumassortiment of onze reeks jodiumderivaten.